Daca sufletul Dumnoavoastra doreste liniste, iar curiozitatea va da tarcoale, faceti o calatorie in Delta Dunarii, nu veti ramane dezamagiti! Va prezentam caracteristicile cele mai importante care fac acesta zona sa fie unica din punct de vedere turistic si si in acelasi timp, motive care sa va determine sa petreceti cateva zile in acesta frumoasa zona. Mergem pe Valea Prahovei si in statiunea Mamaia de atatea ori pe an dar nu ne facem timp sa vizitam cel mai interesant si frumos tinut turistic din Romania.
Delta este formata din sute de râulete si gârle, brate si canale, lacuri si golfulete, grinduri si sahale, lagune si limanuri, si – de ce nu?! – mlastini. Toate acestea au fost brazdate de-a lungul timpului pe cel mai nou pamant al Europei!!! Stiati oare ca 20% din teritoriul Deltei se afla sub nivelul Marii?! Delta Dunarii are forma unui triunghi echilateral cu laturi de circa 80 km si astfel este una din cele mai intinse zone umede din lume!!! Delta s-a format pe parcursul a peste 16.000 ani si reprezinta cel mai mare sistem de purificare a apei din Europa, filtrând apa Dunarii la intrarea acesteia in Marea Neagra. Cele mai importante brate ale Deltei sunt Chilia, Sulina si Sfantul Gheorghe. Cele mai spectaculoase lacuri: Isac, Gorgova, Rosu, Lumina etc. Si oare ce poate fi mai romantic decat petrecerea unui apus de soare in barcuta cu motor, in reflexele aurii ale soarelui, printre salcii ?!
NATURA SI PLANTELE din Delta Dunarii sunt probabil una din cele mai complexe manifestari ale naturii. Pe acest teritoriu gasiti dune de nisip, paduri de stejari, lacuri acoperite de nuferi albi, insulite plutitoare (care se scufunda si reapar dupa placul lor). Delta Dunarii dispune atat de “paduri vechi” cu copaci de peste 1.000 ani, cat si de “paduri noi”, cele mai cunoscute fiind padurile Caraorman si Letea. Veti descoperi arbustul de nisip si liane cu origini exotice (limita nordica a acestora), plante cu frunze plutitoare, papura, macris, riga de apa, plop, arin, frasin, salcia alba si altele. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca in Delta Dunarii exista circa 1.600 de specii de plante. Trebuie sa recunoastem diversitatea acestora si sa intelegem ca acest lucru atrage in fiecare an din ce in ce mai multi turisti. Doar aici veti reusi in cateva zile sa vedeti si padurile acoperite de liane, si nisipul neastamparat al dunelor.
Delta Dunarii reprezinta locul de popas in drumul spre iernat al tuturor speciilor de pasari migratoare din Europa. Chiar daca pasarile migratoare nu ierneaza in Delta Dunarii, ele fac un popas aici, in Raiul Aripilor, pentru a se odihni si a se hrani, si a-si reface puterile pentru o noua calatorie! In Delta nu poposesc doar pasarile ce migreaza de la Nord spre Sud ci si cele de la Vest spre Est. Iin Delta Dunarii sunt peste 330 specii de pasari. Exista pasari de tip mongolic, chinez, siberian, mediteranean si european. O astfel de varietate de pasari este unica pe glob. La fiecare revenire in Delta Dunarii, in perioade diferite ale anului, veti avea posibilitatea de a vedea noi pasari migratoare, deoarece doar 170 de specii de pasari cuibaresc! Pe teritoriul Deltei Dunarii cele mai intalnite specii sunt pescarusii si cormoranii. Dar puteti vedea si raritati precum egreta mica si mare, starc de noapte, starc galben, starc purpuriu, tiganus, lopatar, codalb, erete de stuf, vulturi si soimi. Cea mai mare parte a populatiei europene de pelican comun (Pelicanus onocrotalus) si pelican cret (Pelicanus crispus). In Delta se gasesc circa 60% din populatia mondiala de cormoran mic (Phalacrocorax pygmeus) si 50% din populatia mondiala de gasca cu gat rosu (Branta ruficollis)! Delta Dunarii reprezinta una din cele mai intinse zone umede din lume, in special ca habitat al pasarilor de apa.
Este aproape imposibil sa ajungeti in Delta Dunarii si sa nu pescuiti si Dvs! Multi proprietari de vile si hoteluri au organizat crescatorii de peste pentru a restabili valorile Deltei. In prezent peste 80 specii de peste se regasesc in Delta Dunarii! Biban, Salau, Stiuca, Sturioni, Somn, Babusca, Lin, Platica, Rosioara, Caras, Crap – sunt numai unele din speciile care pot fi pescuite. Cei norocosi pot avea parte de stiuca si chiar de somn! Se spune ca in Delta s-a pescuit somn de 400 kg.
In Delta Dunarii puteti efectua o gama mai larga de activitati de relaxare si agrement decat in orice zona turistica fie montana fie litorala. Exemplificam : se poate face plaja , (la Sfantul Gheorghe si Sulina se pot face si bai in mare ) , se poate pescui, se pot observa pasarile, fauna si flora, se pot organiza expeditii si excursii in padurile din Delta , se pot vizita dunele de nisip, se pot face plimbari cu barca cu vasle sau cu salupa pe canalele si lacurile din Delta , se pot petrece seri in salbaticie pe insule izolate la lumina focului de tabara , sau puteti practica sporturi nautice , si nu in ultimul rand puteti vana.